English




Whey lactose bioconversion in hight-added value products using cheap renewable substrate , OLIGOLAC


DESPRE PROIECT

·         Numar Eureka: E!8076

·         Numar contract de finantare: 335E/19.12.2013

·         Titlul proiectului : Whey lactose bioconversion in high-added value products using cheap renewable substrate

·          Acronimul: OLIGOLAC

·         Coordonator proiect: ROMVAC COMPANY S.A. – Director General Ing. Constantin Chiurciu

·         Director proiect : Ion Nicolae

·         Finantat de catre: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) – Program INOVARE – Subprogram Cooperare Europeana Eureka-Eurostars

·         Link catre pagina proiectului pe site-ul Eureka: http://www.eurekanetwork.org/project?p_p_id=projetportlet_WAR_project001SNAPSHOT&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_projetportlet_WAR_project001SNAPSHOT_action=search&_projetportlet_WAR_project001SNAPSHOT_method=doSearch

·         Link catre pagina UEFISCDI: www.uefiscdi.gov.ro

·         Valoarea totala a contractului: 2.819.500 lei

·         Valoarea contractului (sursa numai buget de stat): 1.290.000 lei

·         Durata implementarii:  19.12.2013-15.11.2016

COMPONENTA CONSORTIULUI

·           Coordonator proiect
Romvac Company S.A.
 
Sos. Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari
Director proiect – Dr. Ion NICOLAE;
romvac74@gmail.com

·           Partener P1
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM Bucuresti
 
Spl. Independentei 202, sector 6, 06021, Bucuresti
Responsabil proiect – Dr. Biolog Diana PASARIN;
dianapasarin11@yahoo.com

·           Partener P2
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare
Str. Dinu Vintila nr. 6, sector 2, Bucuresti
Responsabil proiect – Dr. Biolog Lavinia BERCA;
laviniamariana.berca@gmail.com

OBIECTIVUL

Producerea de proteina monocelulara, oligozaharide cunoscute ca factor de crestere Bifidus si aminoacizi chelatati, cu ajutorul drojdiilor lactice inalt productive dezvoltate pe substrat ieftin, si anume zer, prin modificarea parametrilor biotehnologici

REZULTATELE PRECONIZATE ALE PROIECTULUI

·         Obtinerea de tulpini de drojdii lactice inalt performante

·         Noi aditivi furajeri reprezentati prin : proteina monocelulara, oligozaharide si aminoacizi chelatati

·         Realizarea de amestecuri optime de furaje in care componenta proteica este inlocuita cu aditivii furajeri mentionati  

ETAPE

Etapa I - Analiza materiei prime (zer) si realizarea de variante de medii de fermentatie eficiente si economice. Pregatirea conditiilor pentru cresterea si supravegherea loturilor experimentale de animale. Optimizarea parametrilor tehnologici pentru selectarea de noi tulpini de drojdii lactice adaptate si inalt productive si conservarea acestora, Perioada de derulare: 19.12.2013 – 15.11.2014

Etapa II - Obtinerea si caracterizarea bioproduselor. Elaborarea procesului tehnologic de laborator si realizarea productiei experimentale, Perioada de derulare: 16.11.2014 – 15.11.2015

Etapa III - Demonstrarea si evaluarea eficientei tehnologice, Perioada de derulare: 16.11.2015 – 15.11.2016

Etapa IV - Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2016 – 15.11.2017

Etapa V - Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2017 – 15.11.2018

Etapa VI - Raportarea efectelor CO-ROMVAC, Perioada de derulare: 16.11.2018 – 15.11.2019

ACTIVITATI  PE ETAPE

Etapa I - Analiza materiei prime (zer) si realizarea de variante de medii de fermentatie eficiente si economice. Pregatirea conditiilor pentru cresterea si supravegherea loturilor experimentale de animale. Optimizarea parametrilor tehnologici pentru selectarea de noi tulpini de drojdii lactice adaptate si inalt productive si conservarea acestora

·         Remont hala de crestere si exploatare pasari SPF, amenajare voliera pentru experimente pe porumbei. Selectarea si organizarea loturilor de animale martor si experimentale. Pregatirea personalului pentru aplicarea metodei

·         Analiza fizico-chimica a substratului energetic (zer) prin metode Munson-Walker si ICP-OES. Stabilirea compozitiei mediilor de cultura (mediilor de multiplicare) 

 




·         Caracterizarea microbiologica a materiei prime conform standardelor specifice produselor lactate

·         Obtinerea de medii pentru conditionarea si conservarea prin liofilizare sau congelare in azot a tulpinilor de drojdii lactice adaptate

 




·         Experimentari de laborator pentru obtinerea de drojdii lactice adaptate prin modificarea parametrilor tehnologici (temperatura, pH, aerare, dimensiune inocul) pornind de la tulpini parentale (Kluyveromyces marxianus, K. marxianus marxianus)

 




Colonii de Kluyveromyces marxianus


·         Caracterizarea fenotipica si genetica a tulpinilor de drojdii lactice parentale

·         Conditionarea prin liofilizare sau imersie in azot lichid a tulpinilor de drojdii lactice adaptate; determinarea stabilitatii preparatelor rezultate prin teste de degradare accelerata si in timp real

·         Selectarea noilor tulpini de drojdii lactice adaptate, in functie de randamentul de transformare a materiei prime (zer) in biomasa proteica (levuriana)

Etapa II - Obtinerea si caracterizarea bioproduselor. Elaborarea procesului tehnologic de laborator si realizarea productiei experimentale

·         Caracterizarea morfo-fiziologica, de cultura si moleculara a noilor tulpini de drojdii lactice adaptate si selectate

·         Obtinerea de suplimente (aditivi) furajere cu drojdii lactice ca atare sau in asociere cu alte pre/probiotice si excipienti, la nivel de laborator

·         Obtinerea si caracterizarea fizico-chimica si microbiologica a biomasei levuriene. Izolarea si caracterizarea analitica a oligozaharidelor prin tehnici performante SM si RMN

·         Realizare model experimental de obtinere a microelementelor chelatate cu aminoacizi si caracterizarea acestora in solutie si pe produsul uscat prin HPLC si ICP-OES

·         Inregistrarea, stocarea si analiza datelor necesare pentru dezvoltarea industriala Experimentari la nivel pilot pentru stabilirea parametrilor tehnologici optimi

 

Etapa III - Demonstrarea si evaluarea eficientei tehnologice

·         Elaborarea tehnologiei de laborator pentru obtinerea biomasei levuriene si a oligozaharidelor

·         Elaborarea tehnologiei de obtinere a chelatilor de aminoacizi

·         Realizarea de amestecuri de furaje si aditivi furajeri si testarea lor in ferme SPF pe gaini crescute in izolatoare SPF si pe porumbei in conditii experimentale sau alte specii de animale in conditii de productie

·         Evaluarea eficientei produselor obtinute prin bioconversia lactozei. Cerere de brevet de inventie

·         Demonstrarea cresterii sintezei citokinelor proinflamatorii care mediaza raspunsul imun . Testarea unor factori genetici care ar putea interfera cu modularea expresiei genelor de interes. Cerere de brevet de inventie

·         Evaluarea influentei administrarii la animale a aditivilor furajeri pe baza de oligozaharide si microelemente chelatate cu aminoacizi asupra raspunsului imun al acestora fata de unele vaccinuri, in special la gaina si porumbel. Inregistrarea in lisa produselor ROMVAC si autorizarea pe piata

·         Pagina web, materiale promo, articole, mobilitate internationala

Etapa IV - Raportarea efectelor CO-ROMVAC

Etapa V - Raportarea efectelor CO-ROMVAC

Etapa VI - Raportarea efectelor CO-ROMVAC

EVENIMENTE

 

 

CONTACT

Persoana de contact: Dr. Ion NICOLAE, romvac74@gmail.com

Adresa: Sos. Centurii, nr. 7, judet (sector) Ilfov, 077190, Voluntari

Tel: 021 350 3106, Fax: 021 350 3110

 


Copyright © 2013, S.C ROMVAC COMPANY S.A.. All Rights Reserved.