English
ERITROMICINA 10%


ERITROMICINA 10 %

soluţie injectabilă

antibiotic cu spectru larg

Compoziţie

Substanţe active: Eritromicină tiocianat 10 g/100 ml;

Excipienţi (Polietilen glicol, procaină, nipagin, nipasol) ad. 100 ml

Acţiune farmacologică

Eritromicina acţionează asupra unui mare număr de bacterii Gram-pozitive şi Gram-negative ca şi împotriva spirochetelor şi a ricketsiilor. Concentraţia bacteriostatică se atinge la o oră după administrare şi se menţine 24 de ore. Datorită gradului foarte redus de toxicitate, eritromicina poate fi administrată fără niciun risc la vacile şi scroafele gestante. Nu produce rezistenţă.

Specii ţintă

Bovine, porcine, ovine, păsări (găini, curci, bibilici, prepeliţe, gâşte, raţe, fazani, păuni şi porumbei) şi câini.

Indicaţii

În infecţii bacteriene primare sau secundare cu germeni sensibili la eritromicină.

• La bovine: în afecţiunile aparatului digestiv şi ale aparatului respirator (pleurezii, bronşite, pneumonii, pleurite), infecţii puerperale, în omfaloflebite; preventiv după retenţia învelitorilor fetale, în metrite şi mastite.

• La porcine: în pneumonie, diareea purceilor, în enterotoxiemii, în infecţii cu Lawsonia intracelullaris şi Campylobacter spp.

• La ovine: în dizenteria mieilor nou-născuţi, infecţii ale aparatului respirator, omfaloflebite şi mamite.

• La păsări: în micoplasmoză, coriza infecţioasă, sinuzita infecţioasă, sinovita etc.

• La câini: în infecţii primare şi secundare produse de germenii sensibili la eritromicină.

Contraindicaţii

Nu sunt.

Reacţii adverse

Administrarea produsului poate produce la unele animale o anemie pasageră sau reacţii alergice. La locul injectării pot sa apară reacţii inflamatorii dureroase care se resorb după câteva zile.

Mod de administrare

• bovine: se administrează intramuscular 2-3 ml pentru fiecare 50 kg greutate corporală, pe zi. Pentru prevenirea diareei şi a pneumoniei viţeilor se administrează imediat după fătare, doza putând fi repetată la 24 de ore. Pentru bovinele adulte doza de 2-4 ml/50 kg greutate corporală/zi se aplică timp de 3-5 zile, la interval de 24 ore;

• ovine: în dizenteria mieilor se injectează intramuscular mieii nou-născuţi cu 0,1 ml/kg greutate corporală/zi. Curativ, la ovinele adulte, se utilizează doza de 2 ml/50 kg greutate corporală/zi, timp de 2-3 zile, la un interval de 24 ore.

• porcine: în prima zi după naştere, intramuscular 0,25 ml/kg greutate corporală, sau la scroafele gestante, 1 ml/10 kg greutate corporală, înaintea fătării sau imediat după fătare. La porcinele adulte, doza de 2 ml/50 kg greutate corporală/zi se administrează intramuscular la interval de 24 ore, timp de 3-4 zile.

• câini: 1 ml/10 kg greutate corporală/zi administrat intramuscular şi repetat la 24 de ore în formele pulmonare sau enterice ale bolii lui Carré şi în afecţiuni primare ale aparatului respirator sau urinar.

• păsări: preventiv, injectarea puilor de o zi cu 0,1 ml reduce mortalitatea timpurie. Curativ, se injectează intramuscular 0,2 ml/kg greutate corporală. În sinuzita curcilor se injectează câte 1 ml în fiecare sinus. La porumbei se injectează intramuscular sau subcutanat 0,1 ml/500 g greutate corporală/zi, timp de 2 zile.

Atenţionări

Flacoanele cu eritromicină se vor încălzi înainte de folosire într-o baie de apă la 38-40 ºC timp de 15 minute dacă a crescut vâscozitatea preparatului.

Nu se va administra concomitent cu lincomicină sau betalactamine (cu care acţionează antagonic) sau cu tetracicline, colistin ori aminoglicozide (cu care acţionează sinergic).

Timp de aşteptare

Carne: 28 zile de la ultimul tratament;

La animalele pentru producţia de lapte: 7 zile de la ultimul tratament;

Pentru găini - ouă consum: 7 zile de la ultimul tratament;

Mod de prezentare:

Flacoane de sticlă cu 20, 50 şi 100 ml.

Nr. Autorizaţie de Comercializare: AC-120050/17.02.2012

Valabilitate Autorizaţie de Comercializare: Nelimitat
Copyright © 2013, S.C ROMVAC COMPANY S.A.. All Rights Reserved.